Julbordet börjar arta sig
Vi firar jul hemma i år och julmaten är helt och hållet mitt ansvar. Så är det varannat år och jag går halvt in i väggen, men är samtidigt helt lycksalig och glansögd när maten äntligen är framdukad. Det är värt arbetsbelastningen. Nu börjar julbordet ta form. Än så länge är allt under kontroll. Planen är utstakad och kylen börjar fyllas. Jag har köpt stiltonst (obligatoriskt), kallrökt ren (också obligatoriskt) samt späck, kött och fjälster till korvtillverkningen.
Igår levererades en stor jullåda och en stor viltjullåda från Gårdssällskapet som innehöll det mesta som vi kommer servera till jul. Allting på julbordet kommer vara ekologiskt, KRAV-märkt, småskaligt producerat och vildfångat. Det känns väldigt bra.
Nedan ser ni menyn. Jag gissar att det kommer bli ganska stressigt när julen rycker närmare.
Vad är era julbordsplaner? Hur går det och vad ska ni äta?
Senapsgravad sill
Löksill
Gravad sill i örtsås
Sill a la russe
Gravad regnbåge
Varmrökt fjällröding
____________________
Björnkorv
Älgkorv
Renkorv
Leverpastej
Kallrökt renstek
____________________
Julskinka
Vildsvinsskinka
Rimmad lammstek
____________________
Prinskorv
Älgprinskorv
Revbensspjäll
Köttbullar
Vildsvins-/ dovhjortsköttbullar
Rödkål
Hemmagjord salsiccia
Janssons frestelse
_________________________
Julostar från Åsbergets bymejeri
Stiltonost
Julgodis
TILLBEHÖR:
Hovmästarsås
Gräddfil-/senapssås till sill a la russe
Portvinssirap
Äppelmos
Gransirap
Hjortronmarmelad
Grovkornig senap från LissEllas i Dalarna
Lingonketchup
Lyckans er!
Jag hoppas ha råd med en ekologisk skinka någon gång i framtiden : )
Ser fram emot att smaka på en sådan!
Väldigt enkelt julbord för mig och mina tre barn. Men julgodis älskar vi och njuter av, vi har gjort en sats Rocky glad som blev jättegod ☺