Header Image

Manne Forssberg

Jag är gift med Sara och pappa till Iris som är åtta år gammal och Ruth som är fem. Jag jobbar som skribent och föreläsare. Gör Pappapodden tillsammans med Nisse Edwall. Bloggar om familjeliv, könsroller, träning och mina försök att bli en bättre människa.

Så skyddar man sina barn

Publicerad,

I annonssamarbete med Volvia

Jag tog körkort sent. Som nybliven 27-åring tog jag min första körskolelektion. Iris låg i magen och Sara hade krävt att jag skulle fixa körkortet innan vi fick tillökning. Hon ville inte vara den enda i familjen som kunde köra bil.

Första lektionen började dåligt. Så fort jag hade satt mig ner i bilen och tagit på mig bältet sa körskoleläraren Jean: ”Men så där kan du ju inte ha bältet!” Jag hade det som vanligt i armhålan. Han förklarade myndigt att bältet ska sitta utanpå armen/ axeln. Jag var 27 år och hade ännu inte lärt mig hur man sätter på ett bilbälte korrekt. Outsägligt pinsamt.

Anledningen till att jag aldrig lärde mig var att mina föräldrar aldrig berättade för mig hur ett bilbälte ska sitta när jag var barn. Kanske visste de inte själva. Och det var aldrig tal om att ha någon bälteskudde så jag satt alltid farligt och obekvämt i bilen.

Dagens föräldrar är betydligt mer noggranna med säkerhetstänkandet än vad mina föräldrar var. Åtminstone de första åren. Ingen slarvar med babyskydd och bakåtvända bilbarnstolar.

Men när barnen vänds framåt verkar det som att många anammar någon slags laissez faire-modell. Det är inte lika noga längre. Varken med hur bältet sitter eller om bälteskudden glöms någon gång. Men det är det ju så klart. Barn har rätt att sitta lika säkert och bekvämt i bilen som vuxna.

Visste ni att det är lag på att barn har bälteskudde eller bältesstol tills de blir 135 centimeter långa?

Barnet behöver höjas upp för att säkerhetsbältet ska hamna på rätt plats över höfterna eller ner mot låren och inte över magen. Och så att bältet hamnar ordentligt över axeln och bröstet.

Många tror att det är farligt om bältet löper nära halsen. Det är det inte. Om bältet däremot hamnar för långt ut på axeln riskerar barnet att glida ur med överkroppen och skada huvud och nacke.

Volvia kan man läsa mer om hur man skyddar framåtvända barn. Det är viktigt att föräldrarna vet hur bältet ska sitta och även kan förmedla den kunskapen till barnen.

Jag som själv lärde mig att använda ett säkerhetsbälte vid 27 års ålder vet att det kan kännas allt annat än glasklart.

 

För åtta år sedan lärde jag mig att hantera bilbälten. Nuförtiden kan jag även hantera bilbarnstolar. Det finns hopp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *